MY FIRST CHILD

CafeMom TickersCafeMom Tickers
All Right Reserved. 2010. Copyright. ECHENTA. Designed by Echenta

Tuesday, August 23, 2011

Kegunaan Baby Cot

Siapa kata baby cot tak ada gunanya semasa baby masih kecil. Cuba lihat perbezaan gambar pertama dan kedua. Gambar pertama baby cot Ilham dipasangkan bumper cot dan penghalang katil. Gambar kedua, tidak ada lagi bumper cot dan penghalang di bahagian tepi jalan.

Aku olah semula katil Ilham untuk kegunaan menukar pampers. Memandangkan semasa 2 minggu pertama dalam pantang. Kaki aku kerap kejang dan menyakitkan lagi jika aku menukar pampers Ilham di atas katil aku. Jadi aku mendapat idea untuk duduk dalam posisi yang betul semasa menukar pampers Ilham. Jika aku menukarkan pampers di atas katil aku. Aku tidak boleh bersila di sebabkan jahitan masih ada dan aku perlu menyengetkan kedudukkan kaki. Ini membuatkan kaki kejang aku tidak dapat pulih dengan sempurna. Jadi aku pon mendapat idea, kenapa tidak aku gunakan saja katil Ilham bila aku ingin menukarkan pampersnya.

Aku tanggalkan penghalang katil di bahagian tepi jalan dan aku buka bumper cot supaya ada ruang angin. Aku ambil sebuah kerusi lipat untuk aku duduk menghadap katil Ilham. Senang bukan.. tidaklah katil Ilham terbiar begitu saja. Malah katil aku tidak lagi dikerumuni dengan barangan tukar pampers Ilham :)

Gambar ketiga : Lihat betapa baba pon bole tdo dikatil Ilham :D

Sunday, August 21, 2011

Saturday, August 20, 2011

Pantang Hari ke 36

Hari ini mama & baba bawak Ilham pergi beli baju raya di The Curve. Baru lah mama faham kenapa selama ni ramai parents yg suka pergi The Curve. Sebabnya banyak kedai-kedai baju baby dan ada baby's room untuk tukar pampers & bf kan baby masing-masing.

One thing jer yg mama geli skit dalam bilik baby's room tuh. Meja yang untuk tukar diaper kotor. Nasib baik bilik utk nursing room bersih dan ada sofa. Mama suruh baba bawak masuk stroller Ilham dan mama tukarkan pampers Ilham atas stroller. Bersih dan selamat :)

Ilham lambai kat baba

Ilham ikut muka sapa..Mama or Baba?


Friday, August 19, 2011

Pantang Hari ke 35

Ingat tak aritu mama keluar sama baba Iftar di Puri Pujangga, UKM. Hari ini mama bawa Ilham pula iftar di sana walaupon kita berdua bukannya puasa :D
Tapi kali ini kita pergi beramai-ramai sama moyang, datuk, nenek, pak cik, mak cik sama bak neneng, bak ya, bak som dan bibik.

My mikey mouse :)

Mcm biasalah time berbuka, Ilham pon nak berbuka jadi mama yang x boleh berbuka

Ilham cuba tdo walaupon keadaan bising dengan suara kanak-kanak

Sorry baba, janji mama & Ilham masuk dalam gambar

Bertiga lebih baik..

Thursday, August 18, 2011

Pantang Hari ke 34 : Muntah Melalui Hidung

Sekali lagi kami ke Az Zarah untuk dapatkan nasihat Doktor Nik tentang Ilham yang sudah berapa kali muntah melalui hidung. Aku ingatkan nak hold dulu untuk beberapa hari. Tgk mcm mana keadaan Ilham sama ada muntah itu akan berlarutan atau tidak. Tapi pagi tuh dapat panggilan dari MIL suruh aku buat juga pemeriksaan. MIL ada baca berita di surat khabar tentang seorang ibu yg terlelap semasa menyusukan babynya semasa tidur. Anak itu meninggal dengan muntah susu dan berdarah di bahagian hidung. Ya Allah jauhkan lah musibah itu pada anak aku. Aku mmg x fikir panjang terus kejutkan sang pria untuk ke Az Zarah.

Alhamdulillah, Doktor Nik kata disebabkan Ilham kuat minum. Tulang rawan antara hidung dan kerongkong tidak tumbuh penuh untuk menutup ruang saluran ke hidung. Jadi air susu yang terlalu banyak boleh menyebabka muntah sekaligus air susu itu mengalir terus ke bahagian hidung juga. Jalan penyelesaiannya adalah dengan menidurkan Ilham secara mengiring atau menelentang. Jika menelentang, aku perlu beri lebih perhatian kerana Ilham sudah boleh mengalihkan kepalanya sendiri.

Doktor Nik menimbang berat Ilham dan anak mama dah naik 200grms untuk 8 hari selepas check up yang lepas. Anak mama dah 5.6kg sayang. Itupun Doktor Nik kata kalau x muntah boleh lagi berat. MasyaAllah sihat anak mama :)


Wednesday, August 17, 2011

Pantang Hari ke 33


Sorry sayang mama..
Mama pergi kejap jer alter baju kat buttonmybuttons
Nanti baju mama biggie, tak raya lah mama kan..
Tapi mama dh bagi bf anak mama kenyang.
So mama hanya ada dua jam untuk settlekan suma hal mama..
Go to go sayang..muahh!

Lagi satu berita gembira untuk mama..
Dalam seminggu mama dah turun ke 60kg daripada 74kg..
Dan sekarang mama sudah 58kg..yahuuu


Tuesday, August 16, 2011

Pantang Hari ke 32 : Pertama kali ke Alamanda

Percubaan pertama membawa Ilham keluar selain ke hospital ialah ke Alamanda. Kami berbuka puasa di Manhattan Fish Market. Inilah masanya hendak lihat kelam kabut atau tidak kami berdua membawa Ilham keluar. Melihat pada cara Ilham, selain daripada dukung, Ilham suka jika stroller bergerak seperti mendodoikannya. Jikalau stroller berhenti di suatu tempat. Mulalah Ilham menjerit atau menangis.

Selain itu, cabaran untuk menyusukan Ilham juga mencabar. Aku bekalkan 6oz susu formula dan 5oz susu badan. Aku terpaksa bagi melalu botol susu badan susah mencari tempat untuk menyusukan Ilham nanti. Susu formula hanya diminum Ilham sebanyak 1 1/2oz dan bila sudah dekat waktu berbuka Ilham habiskan 5oz susu badan. Banyak sudah Ilham minum tapi dia seakan tahu bau badan aku. Gayanya seperti tidak puas jika tidak dapat menyusu badan secara direct. Puas aku cuba dodoikan Ilham sambil sang pria berbuka puasa. Padanlah ibu-ibu yang breastfeedkan anak mereka boleh menjadi kurus sebab kamu tidakkan ada masa untuk menikmati makanan kerana sibuk menguruskan hal anak. Aku hanya dapat makan hampir pukul 8malam. Itu pon sang pria kene take over bawa Ilham pusing-pusing di dalam Alamanda. Bukan itu saja, cabaran menukar pampers pon perlu di ambil kira. Mujur stroller kami boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan. Dicabutnya bahagian "carrier" dan bahagian duduk bole dijadikan tempat baring untuk menukarkan pampers Ilham. Dalam masa 3 jam kami di Manhattan Fish Market, Ilham tukar pampers sebanyak 4 kali. Stroller Halford ini banyak membantu aku di mana-mana tempat. Malah ruang untuk mengisi barang-barang baby yang dibawa sangat besar.

Sekarang kalau kami keluar, kami akan bawa bersama :-

1. Bag susu:
- 2 botol kosong
- 1 termos
- 1 botol air masak
- 3 sudu susu formula
- 5oz susu badan yang dibiarkan sejuk dengan sendiri mengikut suhu luar

2. Bag baju baby:
- 2 helai baju
- 5 atau 10 helai pampers
- baby wipe
- tisu paket
- 1 helai lampin
- 1 helai napkin
- Changing mat

3. Dalam handbag mama:
- toy
- kain untuk breastfeeding
- 1 helai napkin
- puting baby

4. Barang-barang lain (jika perlu):
- Bantal Kecil
- Swaddle
- Topi baby
- Bib

* Sangat banyakkan tetapi tidak membebankan langsung untuk kami membawanya


Friday, August 12, 2011

Sebulan : Suntikan Hep B

Actually lagi 2 hari sebenarnya Ilham akan genap sebulan. Tarikh injection awal 2 hari. Ini kali ke-2 Ilham keluar rumah. Kali pertama masa ke Az Zarah untuk pemeriksaan demam kuning.


Ready to go mama!

Kakak eva pon sibuk nak ikut.. cute!

Di Az Zarah. Ilham ok x meragam hanya merengek bila lapar sahaja. Berat badan Ilham naik hampir 2 kilo dan sekarang beratnya sudah 5.4kg dan tinggi 58inci. Doktor Nik beritahu draft berat dan tinggi Ilham adalah draft bayi berumur 2 bulan. Alhamdulillah sihat tubuh anak mama :)

Bila di berikan suntikan Hep B, Ilham hanya menjerit terkena jarum dan bila di angkat dan didodoi. Senyap semula.. Doktor Nik pesan, suntikan ini akan membuatkan bayi demam dan ada yg tidak demam. Ubat demam hanya diberikan bila perlu sahaja. Selesai sudah satu suntikan dan mama berdebar untuk suntikan seterusnya untuk anak mama..

*Tunggu baba amik kereta.. nanti kita kuar lagi yer sayang

Tuesday, August 9, 2011

Pantang Hari ke 25

Hai anak mama sayang.. Sorry mama tinggalkan kamu sama bak neneng sebab mama ikut baba iftar di Puri Pujangga, UKM. Aku pun tidak pernah tahu yang UKM mempunyai hotel untuk siapa2 yang ingin menginap di sini. Memandangkan sang pria pernah bekerjasama mengambil gambar untuk promosi hotel ini jadi kami pun plan untuk iftar di sini. Ternyata makanannya sedap dan bilik hotelnya boleh dikatakan setanding seperti hotel 3 bintang.

Tak sempat nak ambil gambar keseluruhan bilik. Sempat amik gamba sendiri saja :D
Mama is back sayang. Lena anak mama tidur tunggu mama yer..

Saturday, July 23, 2011

Pada usia seminggu : Demam Kuning @ Jaundice



Pejam celik, Ilham sudah seminggu usia. Dua hari selepas kelahiran Ilham, badannya sudah mula kekuningan. Mula-mula kami hanya jemur di rumah sahaja tetapi cuaca kadang-kadang mendung dan kuningnya mula nampak ketara. Masuk hari ke 7, aku rasa x sedap hati nak biarkan Ilham begitu. Aku nekad ke Az Zarah malam itu juga walaupon badan aku tidak berapa sihat. Doktor Nik Ros tidak bertugas hari itu, jadi kami hanya berjumpa dengan Doktor Nazim. Pertama kali melihat Ilham perlu diambil ujian darahnya. Hati aku sayu.. sedih bila dengar dia menjerit. Di timbangnya berat Ilham, Alhamdulillah sudah 4.1kg beratnya. Bayangkan jika Ilham lahir pada due date sebenarnya iaitu 26 July 2011, sudah tentu aku tidak berdaya hendak melahirkan Ilham sebesar itu.

Mama & Baba tidak renggang memeluk Ilham..

Ujian darah menunjukan tahap demam kuning Ilham sudah melebihi paras minimum iaitu 260. (minimum untuk demam kuning ialah 240). Ilham terpaksa ditahan di wad untuk pemeriksaan lanjut. Kami diberi pilihan untuk sewa bilik wad atau biarkan Ilham di CCU (Coronary Care Unit). Aku pilih untuk menjaga Ilham sendiri.

Sebelum diletakkan didalam tempat jemuran. Mama sempat amik gambar Ilham sayang..

Anak mama yg tembam comel :)

Waktu ni Ilham baru lepas menyusu badan. Saat ini betul2 mencabar aku sebagai ibu. Dengan badan yang tidak sihat, kaki sebelah kanan yg kejang menghadkan pergerakan aku sehingga aku susah untuk turun dan naik katil, puting payudara aku yang melecet dan bengkak kesakitan. Ini semua dugaan yang harus aku lalui. Aku gagahkan juga untuk menyusukan Ilham walaupon aku terpaksa duduk dan baring sama di bawah lampu biru. Sehinggakan ada satu ketika, aku menangis kerana aku kehausan yang amat sangat tetapi aku tidak dapat mencapai botol air yg ada di atas meja disebabkan keadaan kaki yang kejang dan ketika itu pula aku sedang menyusukan Ilham di kerusi (aku berjemur sekali di bawah lampu biru). Ketika itu aku keseorangan menjaga Ilham di wad. Sang pria pula ada fotografi pada hari itu. Semua ini mama lakukan untuk Ilham sayang. Walaupon mama x sihat sekalipun, mama akan pastikan Ilham tidak sakit. Mama nak anak mama cepat sembuh.

Ditambah dugaan aku, Ilham tidak mahu menyusu badan disebabkan kekeliruan puting badan dan puting botol yang aku berikan. Baru aku tahu yang bayi baru lahir akan mengambil masa untuk mengenal pasti puting ibunya selama sebulan. Disebabkan kesilapan aku memberikan susu badan menggunakan botol susu membuatkan Ilham lebih memilih botol susu kerana putingnya mudah dihisap. Aku terpaksa memujuk Ilham walaupon dia menangis teruk sekali pon. Aku tidak sekali-kali putus asa dan aku yakin ada jalan penyelesaian untuk semua ini. Ditambah pula ubat yang paling mujarab untuk demam kuning adalah daripada susu ibu.

Alhamdulillah, mujur ada nurse yang baik hati ajarkan cara menyusu yang betul dan cara menyusu secara baring supaya aku dapat berehat sama. Sebenarnya lampu biru itu boleh dialihkan ke mana saja jika ibu mahukan anak cepat sembuh dengan sama berjemur di bawah lampu biru. Untuk mengelakkan mata aku sakit berpinar, aku pakai eye shade yg selalu orang gunakan untuk tidur.

Sakit-sakit pon anak mama masih mantain comel..

Alhamdulillah, esoknya bacaan demam kuning Ilham sudah turun ke 190 (bacaan normal adalah 150). Doktor Nazim benarkan kami pulang dan hanya akan diperiksa semula selang seminggu. Tetapi kami tidak digalakkan menjemur Ilham dengan cahaya matahari kerana lapisan ozon semakin nipis dan boleh menyebabkan kanser kulit. Sebaik-baiknya hanya diberikan susu badan sahaja.

Take it easy mama..Ilham ok

Ilham dah sedia nak balik..

Babai Az Zarah.. nanti Ilham datang lagi untuk periksa semula :)

Friday, July 22, 2011

Seminggu sudah berlalu...

Gambar ini diambil selepas aku menyusukan Ilham Rizky..
Pemurah senyuman wahai anak kesayangan mama ini :)

Friday, July 15, 2011

Ciuman Yang Pertama

Utusan gembira dari ku dan sang pria dengan kehadiran si comel kami pada 15hb July 2011. Ciuman pertama buat anakku yg kami nanti2 kan selama 38 minggu dalam kandunganku.

Pada 12hb July 2011, aku ke Az Zarah untuk pemeriksaan bby ke 38 minggu. Bayi dijangkakan berat sebanyak 3.6kg - 3.7kg dan jika bby kami lahir pada minggu ke 40, berkemungkinan bby kami akan melebihi 4kg. Maknanya kami ada 2 minggu lagi untuk menunggu kelahiran bby ini. Risau jikalau bby ini lahir pada hujung minggu dan sang pria tidak akan dapat bersama melihat bby kami lahir kerna urusan kerja. Saat itu dan tanpa fikir panjang, aku dan sang pria membuat keputusan untuk melahirkan anak kami secara "Inducing Labor - In addition, if your baby gets too big, your labor is more likely to be prolonged or stalled, your chances of needing a c-section are higher, and both you and your baby have an increased risk of injury during a vaginal delivery". Doktor juga mengagakkan bby kami berkemungkinan lahir lebih berat dari yg dijangka.

Ceritanya agak panjang, jadi biarlah aku pendekkan disini:

14hb July 2011

8.00pg
- Sampai di Pusat Rawatan Islam Az Zarah untuk pendaftaran bilik.

10.30pg
- Dimasukkan ubat induce untuk pembukaan pintu rahim. Dijangka ubat ini berkesan untuk 6 jam seterusnya. Aku dikehendaki baring menelentang selama 1jam tanpa boleh bergerak mengiring ke kiri atau ke kanan
9.00mlm
- Pintu rahim masih tidak buka. Masa ni aku dah mula sakit belakang yang amat setelah 11 jam menunggu.
10.30mlm
- Setelah 12jam menunggu, akhirnya pintu rahim hanya buka 1cm dan aku diberikan
sekali lg ubat induce untuk mempercepatkan pembukaan seterusnya. Kali ini, aku sudah tidak mampu menahan kesakitan tulang belakang yang amat sangat dan sakit ini bertambah melarat disebabkan aku perlu baring menelentang selama sejam seperti sebelum ini.
11.30mlm
- Aku diberikan suntikan ubat penahan sakit untuk mengurangkan kesakitan dan
membolehkan aku tidur sementara menunggu bukaan rahim seterusnya.

15hb July 2011

7.00 pg hingga 2.00 ptg
- Aku dicek oleh midwife dan pintu rahim telah buka sebanyak 3cm. Alhamdulillah, aku sudah dibenarkan di bawa ke labor room.
- Epidural dipasangkan di tulang belakang.
- Air ketuban dipecahkan oleh doktor tanpa aku sedar.
- Sekali lagi, dugaan datang bila pintu rahim hanya buka 1 cm sepanjang di labor room.
- Doktor beritahu kalau pintu rahim tidak buka pukul 4 ptg, aku akan di c-section malah kepala bby dalam keadaan senget disebabkan masih belum engaged menyukarkan lagi proses kelahiran normal.
- Aku mengambil kesempatan bersolat dalam keadaan baring dan memohon pada Allah supaya berikan aku keajaiban untuk melahirkan anak aku dalam keadaan normal.

3.30 ptg
- Midwife sekali lagi memeriksa pintu rahim dan syukur Alhamdulillah, pintu rahim aku sudah terbuka 8cm. Seluruh doa aku dan ahli keluarga termakbul dan aku sedikit lega tetapi masih lagi risau dgn keadaan kepala bby yg masih berkedudukan senget.

4.30 ptg
- Aku mula rasa kontraksi kelahiran kerana epidural dikurangkan supaya aku
memudahkan aku meneran apabila dapat merasa kontraksi.

5.00 ptg
- Pintu rahim sudah terbuka 9cm dan semua nurse2 dan midwife sudah menyediakan perkakas2 untuk proses kelahiran dan aku disuruh berlatih meneran sehingga doktor datang.
- Midwife menyeluk ke dalam rahim untuk membetulkan kedudukan kepala bby. Kehadiran doktor melegakan perasaan risau dan aku sedaya supaya meneran mengikut arahan doktor.

- Dan yang paling banyak memberi aku kata semangat adalah sang pria tercinta.

5.26 ptg
- Lahirlah zuriat dari kami berdua yang diberi nama Ilham Rizky yang bermaksud "Rezeki petunjuk Tuhan yang timbul di hati"