MY FIRST CHILD

CafeMom TickersCafeMom Tickers
All Right Reserved. 2010. Copyright. ECHENTA. Designed by Echenta

Thursday, March 31, 2011

PISTOL

Semalam, semasa di Az-Zarah untuk pemeriksaan DETAILED SCAN baby. Aku diberi percubaan percuma untuk latest 4D scanner. Teruja melihat keadaan bby dan yg paling aku terharu melihat muka sebenar bayi aku walaupon tangan sebelahnya menutup muka dek kerna terlalu lena tido. Sekali sekala melihat bby menguap persis aku yg sinonim dengan gaya menguap. Doktor depan mata, aku pun bertanyakan soalan yang sudah bermain difikiran aku sejak 2 bulan yang lepas.

Aku: "Doktor..jantina anak saya apa ya?"

Doc:"Oh saya dah nampak dah. Bukan XY ka?"

Aku: "Aritu cek bby tutup dengan kaki"

Doc:"Takpa ahh, sat gih kita cek balik. Tapi saya mmg dah agak jantina apa"

Lepas check suma detail yg laen. Alhamdulillah syukur tak teramat. Condition baby normal. Doktor sekali lagi mencari bahan bukti yg aku nanti-nantikan. Tiba ternampak satu benda bulat dan tirus ke atas.

Doc:"Hah tuh dia! Nampak tak?? Ada PISTOL. Pistol mcm ayah dia jugakla"

Hahahahhahaah semua orang dalam bilik gelak.

So sekarang mama dah puas hati dengan jantina anak mama. Pelindung mama satu hari nanti.

Selang sehari sebelum tuh aku ada beli barang untuk bby. ISETAN Voucher yang kami dapat semasa hari perkahwinan masih ada baki lagi. Tarikh tutup luput 31hb March, lebih baik digunakan utk bby. 1st item yang aku beli ialah bag untuk botol bby. Malah nenek leha jugak beli kan baju untuk bakal cucu dia.

Semalam lepas tgk movie Adam Sandler & Jennifer Aniston "Just Go With It", singgah ke Mothercare dan beli beberapa helai baju untuk bby lagi. :)

Mama chose these for you

baba wants this..katanya muat utk new born
COMEL!

1st gift from nenek leha too :)

and the rest will be urs soon..dear bby I :)




Thursday, March 24, 2011

MY BABY YOU

Dear baby,
Mama wants you to know that I love u with each blood of mine.
Hoping to see u well growing will little kicks of yours happened each day & night.
Making me feels awake.
You have grown so much in my womb. I hope u feel secure in there and forgive me with such uncomfortable movement during the sleeping time. I kept on thinking which position will make you feel comfortable.

By this 23 weeks.
You already have ur senses to hear me sing. Well, mama can sing well u know :)
So to u dear baby..I dedicate this lovely song just for you.

As I look into your eyes
I see all the reasons why
My life’s worth a thousand skies
You’re the simplest love I’ve known
And the purest one I’ll own
Know you’ll never be alone

My baby you
Are the reason I could fly
And 'cause of you
I don’t have to wonder why
Baby you
There’s no more just getting by
You’re the reason I feel so alive.

Though these words I sing are true
They still fail to capture you
As mere words can only do
How do I explain that smile?
And how it turns my world around
Keeping my feet on the ground

I will soothe you if you fall
I’l be right there if you call
You’re my greatest love of all

You are the reason I could fly
and 'cause of you
I don't have to wonder why
My baby you
there's no more just getting by
'cause you're the reason I feel so alive
Arianna I feel so alive

Monday, March 14, 2011

ILANG SUDAH SENGAL

Semalam aku ke klinik gigi. Nekad untuk tampal 'crack' yg satu ni. Sudahinya aku kurang tidur sepanjang malam. Sakit kepala belah kanan menarik-narik urat kepala ni. Pusing kanan salah, pusing kiri salah. Seawal 5pg aku sudah terjaga. Lewat 8.30pg baru dpt lelap kan mata dan x sampai 2 jam tidur. Aku dikejutkan sang pria. Merengek lah aku sbb kurang tidur. Denyut gigi dah semakin mencabar kekuatan daya tahan sakitku. Golek sebentar, lantas ke kamar mandi untuk bersiap ke klinik gigi. Kalau orang x ramai di situ, bernasib baiklah dapat buat terus. Kalau tidak, appointment aja. Sampai di bawah klinik gigi, di depan aku ada anak beranak sedang naik tangga. Si emak bila nampak kelibat aku. Tak menang kaki memanjat tangga klinik gigi itu. Anak berderet di kiri kanan lagi mahu berebut sama aku yg mengendung kechil ini. Ini lah sikap realiti orang kita. Kiasu walaupon aku 3 tapak di belakang mereka. Aku pon biarkan aja gelagat si emak itu. Bila sampai di pintu klinik gigi, cepat2 si emak itu tekan loceng dan masuk ke dalam walhal si anak sulung belum sempat melangkah masuk. Pintu dah di tutup. Kasihan.

Aku seperti biasa menunggu giliran untuk mendapatkan appoinment. Di kerusi belakang sudah dipenuhi pesakit yg aku kira usia selewat itu punya kesakitan seperti aku.

"Saya nak buat appointment kul 4 arini masih bole ke?" soal aku.

"Pernah datang?" disoal kembali.

"Pernah.." jawab aku.

Dapat kad baru, urusan ku sudah separuh selesai. Hanya tunggu pukul 4 nanti. Sang pria ke tempat supplier membeli kertas canvas. Hajat, nak ikut. Tapi sakit kepala semakin menarik. Sesudah makan tengah hari, aku ingin tidur. Dapat lelapkan mata sebentar memadai.

Tepat pukul 4, sang pria sudah terjongol di pagar pintu. Tersengih-sengih. Sebabnya rungutan kechil dari aku sebelum itu khuatir sang pria tidak dapat sampai rumah tepat pada waktunya kerana masih di Seri Kembangan. Janji sang pria TEPAT ;)

Ke klinik gigi, seperti biasa appointment aja pukul 4. Lewat 4.30 baru dapat buat penampalan gigi. Ditanya doktor mahu di bius atau tidak. Aku katakan tidak. Dalam hati berselawat panjang. Terus terfikir kalau di labour room kelak. Di tanya mahu epidural. Ahh buntu mahu atau tidak. Kurang mahir bagi jawapan sepantas yang bole. Alhamdulillah, sengal yang ada sudah menjadikan gigi aku kebas digodek si doktor. Cuak jugak bila nampak alat seakan spanar. Dipial2 gigi agaknya untuk merapatkan ruang lubang yang ada. Terus terasa lega. Aku amat berpuas hati dengan tampalan lubang gigi ini sebab kaler nya seakan kaler gigi. Bukan simen kehitaman yang selalu digunakan untuk menampal gigi berlubang.

Yes, lega dan puas hati. Ais batu menanti lepas ni.

Pagi ini pula, bangun jer dari tidur terus aku mengemas bilik. Almari aksesori, ku buka dan aku susun semula rantai-rantai yg ada. Ku gantung cantik-cantik. Terjumpa 'purse' lama, ada kad dari sang pria di dalamnya. Aku baca isi kandungannya.


It's romantically written inside :

How I wish I could be with you all the time.
I'm very sorry for every thing.
"You always be in my heart"
-Shahrir-

Mengenang airmata aku. Sang pria bukan seorang yg suka menulis kad seperti ini jauh sekali untuk diungkapkan di depan aku. Seingat aku kad ini diberi berserta 'bear' comel di hadapan pintu pada waktu pagi semasa aku ingin ke tempat kerja. Waktu itu hubungan cinta aku dan sang pria berantakan. Sedih bila teringat pergaduhan bodoh yang memisahkan aku dengan sang pria seketika. Kalau bole aku Ctrl-Z, aku pasti tidak mahu semua ini berlaku. Perpisahan hanya mengundang musibah pada diri masing-masing.

Bingkas aku ke katil, lalu aku tatap wajah sang pria yg masih lena. Sedih. Tak mahu lagi berpisah seperti itu. Cinta aku hanya pada sang pria sampai mati sekalipun. Dia lelaki yang terbaik aku miliki.

I promise sayang to love you now and then with little one with us now.
My love to you is more stronger than before.
PROMISE.



Sunday, March 13, 2011

SATU PERMULAAN

Akhirnya, papan huruf ini berbunyi. Aku tak bisa tidur dek kerana kesakitan gigi. Ahh lubang gigi ini semakin mengerikan aku. Silapnya entah bagaimana. Salah gigitan makanan keras membuat aku sengsara sepanjang malam. Nekad aku untuk perbaiki gigi yg satu ini. Usai ditanya berapa kali sudah aku berus malah acapkali itu ubat kumur merah itu jugak yg ku gaggle. Haih.

Sakitnya bukan kepalang. Benar kata orang kalau mengandung usah ditunggu lama2 untuk mengubati sakit gigi. Akibatnya tidur tak lena. Mata bugar menanti bila akan terlelap. Lalu fikiran melayang, memikirkan aku perlu catatkan semua ini untuk bacaanku kelak nanti. Saat mula terfikir, aku ingin ungkapkan dalam karya berbahasa inggeris. Bahasa melayu juga apa kurang enaknyakan. Iyalahh.

Sang pria sedikit terlopong enak dibuai mimpi. Ku tatap wajahnya yg seakan rutin harian setiap kali mata ini terbuka. Si kecil yg dikendung dirahimku masih belum terjaga agaknya. Masih tiada tendang kecil dari dalam. Diulik mimpi persis sang pria. Tinggal aku meratap kesakitan.