MY FIRST CHILD

CafeMom TickersCafeMom Tickers
All Right Reserved. 2010. Copyright. ECHENTA. Designed by Echenta

Sunday, May 29, 2011

3D & 4D ULTRASOUND SCAN




Tembamnya bby saya :)

Senyuman dan ejekan ini yg akan menghiburkan mama!

Pura-pura tidur ke sayang ..kejap pejam kejap buka mata

Eeee shame2 nampak "ku ku bird" ..terus tutup muka dengan dua belah tangan





Tuesday, May 17, 2011

Si Kupu-kupu

Mimpi lagi. Seperti episod drama pula. Setiap hari ada sahaja rancangan mimpi yg berkumandang. Kali ini mimpi ini sangat pelik. Aku bermimpi kupu-kupu yang sangat besar! Adalah sebesar tayar kereta. Pada mulanya aku ingat kan labah-labah yang menjalar. Di ikutnya ke mana sahaja aku pergi. Dari ruang tamu sampai lah ke bilik tidur. Aku jadi panik. Lari lintang pukang. Aku gerun tgk kebesaran saiznya. Bila aku masuk kamar tidurku. Dia menyelusup di pintu. Dari situ baru lah aku nampak gambaran jelas.

KUPU-KUPU YANG SANGAT-SANGAT BESAR



Bangun dari tidur. Aku terus mencari web tafsiran mimpi. Aku sedikit gundah kerna kerap sangat bermimpi yang bukan-bukan. Malah aku juga pernah menerima panggilan dari kakak aku yang menyuruh aku solat hajat disebabkan dia bermimpi sesuatu yang akan berlaku pada aku. Berbalik pada mimpi aku tadi, aku lega setelah mendapat info berkenaan mimpi tersebut. Aku tidak percaya tapi kadang-kadang kita perlukan sesuatu motivasi untuk menaikkan semangat kita balik bukan.

Maksud tafsiran mimpi : Kupu-kupu
Jika anda bermimpi melihat kupu-kupu, bermakna akan ada suatu
kebahagiaan yang akan datang.


Alhamdulillah..jika benar.
Kebahagian yang aku harapkan adalah kelahiran bby aku ini dengan SEMPURNA.
Amin

Mimpi bertandang lagi

Sejak kebelakangan ni. Aku kerap berangan. Seperti esok aku akan beranak. Mata ini pula seakan alarm. Di set ke jam 4 pagi. Terus terjaga lewat 8 pg. Hampir setiap hari begitu. Kalau waktu di rumah sewa zaman bujang dulu. Aku di gelar rakan. Seorang yang kuat tido. Pegang telefon pon bole tertido. Telefon ibarat dodoian untuk aku. Bila sudah berkahwin. Mata bugar. Bila mengandung. Mata Segar. Di akhir trimester ke-3, angauan makin menebal. Semalam sahaja aku bermimpi seolah air ketuban keluar. Genap 30 minggu. Pantas seperti haid mengalir. Bukan aku sahaja yang bermimpi. Kakak aku, Zety pun mimpi aku beranak. Dapat panggilan dari kak z semasa aku di Mcd.

Kak z : "E! akak mimpi kau beranak!"

Aku : "Samalah ae mimpi air ketuban pecah"

Kak z: "Eleh mcm lah tahu air ketuban tuh apa"

Aku : " ahahha dalam mimpi tuh mcm period je"

Kak z : "Pastu ada kete langgar tepi kete skit"

Dalam hati dah cuak. Kete aku kene langgar ke??

Kak z : "Tak sempat nak amik no kete. Dah jaga. Kalau tak bole beli no ekor"

Aku : "Kurang ajau kak z!" ahahahha

Habis perbualan mcm biasa, sambung makan. Balik rumah teringat semalam aku ada buka website untuk buat 3D & 4D ultrasound scan untuk baby. Call nombor yg tertertera. Buat appointment untuk 29hb Mei 2011.


Tak sabar rasanya nak tengok perkembangan dengan gambaran yang lebih jelas tentang bby.

Mama & baba rindu sama kamu sayang :)


Saturday, May 14, 2011

29 Minggu



Rabu lepas (11hb Mei 2011) aku ke Az-Zarah buat pemeriksaan bby untuk 7 bulan. Tak sangka dah sampai ke tahap ini. Baby sihat dengan berat terkini 1.65kg ( biasanya purata berat bayi untuk 29 minggu ialah 1.15kg). Doktor pon tak sangka dan musykil betul ke aku 29 minggu sedangkan bby seperti 30 minggu. Aku tak berapa terkejut sebab masa aku lahir pun. Mak kata aku bby paling tinggi dan besar ketika itu. Itu yang jururawat di situ bilang pada mak aku. Waktu itu usia mak 42 tahun. Malah anak-anak abg sulung aku dan kakak aku yg lelaki kebanyakkan nya agak besar ketika dilahirkan. Yang paling muda anak buah aku, Eshaq pon dilahirkan normal seberat 3.85kg.

Untuk 8 bulan pemeriksaan nanti (1hb Jun 2011), aku dikehendaki menjalani ujian Glucose Screening. Doktor ingin mengenal pasti adakah kandungan gula dalam badan aku berlebihan disebabkan bby agak besar dari saiz bayi normal. Mak pon penghidap diabetes. Kemungkinan besar, aku juga memperoleh diabetic.

My practitioner says I need a glucose screen. Why?

Most healthcare practitioners routinely recommend a glucose screening test (also called a glucose challenge test or GCT) between 24 and 28 weeks of pregnancy to check for gestational diabetes, a high blood sugar condition that some women get during pregnancy.

Like any screening test, this one won't give you a diagnosis — it's designed to identify as many women as possible who may have a problem and need more testing to find out. So a positive result doesn't mean that you have gestational diabetes. In fact, only about a third of women who test positive on the glucose screen actually have the condition. To find out if you're one of them, you'll have to undergo a longer, more definitive exam called a glucose tolerance test (GTT).

Between 2 and 5 percent of expectant mothers develop gestational diabetes, making it one of the most common health problems during pregnancy. And because the condition rarely causes any symptoms, testing is the only way to find out if you have it.

Your practitioner may want you to be screened earlier than 24 weeks if a routine urine test shows a high amount of sugar in the urine or if you're considered at
high risk. If the results are normal, you'll be screened again at 24 to 28 weeks.

Of course, if were already diagnosed with diabetes before pregnancy, you won't need to be screened. Instead, you'll continue to work with your practitioner to manage your condition during your pregnancy.

More info : Glucose screening and glucose tolerance tests


Apa yang menakutkan aku, biarlah aku dipermudahkan untuk melahirkann bby aku ini. Hari-hari aku titipkan doa supaya aku dapat melahirkan secara normal dan bukan C-sec. Debaran menunggu untuk kelahiran bby aku ini, sudah terasa.

Aku masih lagi mengambil job-job make up (Echenta Maquillage). Ramai yang bertanya untuk booking aku di bulan Jun. Tapi aku sudah pon menetapkan 11hb Jun 2011 tarikh akhir sebelum aku berehatkan diri untuk kelahiran bby. Ada rakan sekolah yang mahu aku mekapkan dia untuk hari pertunangan nya di Melaka. Aku terpaksa menolak dan mujur kakak aku dapat menggantikan tempat aku. Masakan tidak, ketika itu kandungan aku sudah hampir memasuki usia 9 bulan. Bila-bila saja, bby bole dilahirkan. Untuk keselamatan aku dan bby. Aku tidak bole terlalu rakus mengambil job-job make up.

Bulan depan aku terpaksa menghentikan sebentar penjualan baju untuk ECHENTAPPAREL atas sebab-sebab ketidaklaratan aku untuk membuat photo shoot dan mengambil stok-stok dari supplier. Semua itu tidak lama, habis sahaja pantang aku akan aktif kembali dengan job-job make up dan penjualan baju.

Di bawah ni, gambar ketika aku menghadiri hari perkahwinan rakan sang pria. Aku sudah semakin berisi. Lihat saja kemontelan aku. Ini semua untuk bby tersayang :)




Friday, May 13, 2011

T_______________T Close to Nature

Alhamdulillah..
Untuk bby feeding, semua kelengkapan sudah 90% lengkap. Dari awal pra-kehamilan, aku sudah tertarik untuk menggunakan

T_____T = Tommee Tippee

Di sini aku share review tentang peralatan untuk "Breast Feeding", "Bottle Feeding" dan "Sterilizing" TT. Sebelum buat keputusan menggunakan TT Electric Breast Pump. Sang pria dan aku tertarik dengan Little Bean Electric Breast Pump. Itu pun setelah dipromosikan oleh jurujual di kedai Kasih Ibu di bangi. Kata jurujual, banyak juga permintaan untuk produk LB Electric Breast Pump. Harganya jauh lebih murah dari TT iaitu hanya RM199.90. Kebetulan kami baru pertama kali tahu tentang Little Bean, jadi kami fikirkan dulu untuk baca review tentang keupayaan LB Electric Breast Pump. Review di web rata-rata memberi description penggunaan LB yg baik. Bila difikirkan harga, kalau bole hari itu juga mahu di beli. Selang seminggu kami ke kedai Kasih Ibu semula. Mungkin tiada rezeki, stok LB habis dijual.

Little Bean Breast Pump (MP : RM199.90)

Kami ke Mom & Baby Expo 2011 di Mid Valley. Rata-rata booth hanya menjual LB Sterilizer Combo Pack. Lagi sekali rezeki kami bukan untuk LB. Untuk sterilizing, aku sudah pun beli TT Electric Sterilliser Kit and TT Electric Bottle and Food Warmer di MyBBstore, Kelana Jaya pada bulan lepas. Rugi juga beli awal sebab di Mom & Baby Expo 2011, harga kedua-dua barang ini jauh lebih murah. Apa nak buat masa itu teruja sangat hendak beli barang baby. Ingatkan promosi bulan April dah habis. Tak sangka ada expo pulak.

Selepas discount, kami hanya membayar RM512.00 untuk kedua-dua barang ini.






TT Close to Nature
Electric Sterilliser Kit (MP : RM429.90) - (After Less : RM343.10)

Our Electric Steam Steriliser is stylishly streamlined with a host of brilliant features to make it stand out from the crowd. The sleek and clean-looking oval shape takes up minimal space on the kitchen workbench. There’s a space for everything inside … purpose-built slots for six closer to nature bottles, teats and caps.

There’s a single push button which glows orange when switched on and goes off when the cycle is finished five minutes later (allow three minutes to cool down). And as if that’s not enough, the steriliser contents now stay sterile for a full 24 hours provided the lid remains closed, giving parents the chance to switch it on at bedtime – and remove clean bottles at breakfast time.

Contents include:

•Electric steam steriliser
•150ml bottles x 2 with slow flow teats - 0m+
•260ml bottles x 2 with slow flow teats - 0m+
•Milk powder dispensers x 6– 0m+
•Bottle and teat brush x 1

BPA free for total reassurance.




TT Close to Nature
Electric Bottle and Food Warmer (MP : RM168.90)

New and improved Electric Bottle and Food Warmer makes it quick and easy to heat bottles and baby food safely. The warmer heats everything from breast milk to baby food while helping to preserve the nutrients that are vital to your baby's healthy development. Just place your bottle or food jar in the warmer, then use the control dial to adjust the temperature in accordance with the instructions (see below). Warming times will depend on the capacity and the starting temperature of the feed. The warming time of 4 minutes is based on heating a 150ml serving of milk from an ambient room temperature (20°C).

  • Warming time of only 4 minutes
  • Suitable for warming bottles and jars
  • Easy to use
  • Control dial to adjust the temperature
  • Fits most bottle sizes



Balik rumah aku cari lagi info di mana ada jual LB Electric Breast Pump. Aku jumpa satu web (tp lupa nak bookmark).

It's written there, not recommended for frequent usage and limited for 2 times usage per day.

Di situ aku rasa ada hikmahnya tak beli LB Electric Breast Pump. Kadang-kadang ada sebab kenapa kita perlu bayar lebih untuk sesuatu produk. Terus aku bincang sama sang pria untuk beli TT Electric Breast Pump. Mujur, aku terjumpa web : http://www.peekaboo.my/ yang sedang mempromosi harga yang jauh lebih murah daripada harga pasaran untuk TT Electric Breast Pump. Aku bernasib baik kerana hanya tinggal satu sahaja lagi yg tinggal untuk harga promosi.

TT Close to Nature
Electric Breast Pump (MP : RM599.90) - (After Less : RM359.40)

Closer to Nature has been credited with revolutionising the way mums feed their babies, by making it easier to combine breast and bottle feeding. The electric breast pump gives great results at the touch of a button and is really easy to assemble, use and sterilise. Neat and compact, portable and light weight, with all the add-ons to make this a superb kit. The unique silicone cups gives maximum comfort to mum and is specially designed to mimic a baby's natural feeding action. The natural choice for mums who want superior product performance from a breast pump that is easy, comfortable and convenient to use. The pump has 4 expression phases, light, low, medium and high. The light setting is recommended to promote milk let down.

  • Easy to use
  • Portable and light weight
  • Includes a handy steriliser box
  • Free inside 1x 150ml bottle, 1 milk storage pot and 6 disposable breast pads

Selang seminggu, aku log in semula web : http://www.peekaboo.my/ . Harga selepas discount untuk TT Electric Breast Pump jauh lebih mahal dari yang aku perolehi. Aku beli dengan harga selepas discount Rm359.40 dan harga terkini ialah RM539.10. Di Mothercare pun, harga jualan masih lagi RM599.90.

Syukur sangat-sangat sbb dapat save banyak di situ. Barang bayi bukannya murah. Untuk kami yg baru nak membina keluarga perancangan kewangan perlu di ambil kira.

Lain-lain barang dari produk TT yang aku beli ialah:


TT Close to Nature
Discontinued Soft Soother

Our unique patented range of soothers was created with dental experts. The soother teat is specially designed to gently expand across the roof of the mouth to support the natural shape of the palate and promote safe and healthy oral development.

  • Designed by a leading paediatric dentist
  • Cushioned for sensitive skin
  • 100% Silicone - shield and teat
  • Truly orthodontic silicone teat for natural fit
  • Promote safe and healthy oral development


TT Close to Nature
Discontinued Soft Soother 150ml Easivent Bottles

Designed in conjunction with breastfeeding experts, the revolutionary Closer to Nature easi-vent teat mimics the natural flex, movement and softness of a mum’s breast, to make switching between breast and bottle easier than ever before. The unique shape encourages your baby’s natural feeding action so that switching between breast and bottle becomes second nature. The bottles have been designed to be held in the most natural positions during feeding and can be held in 3 ways: cradles comfortably in the hand, gripped in the same way as a traditional wide neck bottle, held from the base; making feeding comfortable for everyone.

  • Teat designed to mimic the natural flex and feel of a mum's breast
  • Super-sensitive anti-colic valve
  • Soft natural feel silicone teat
  • Easy hold bottle with a slow flow teat
  • BPA free for total reassurance


TT Close to Nature
Milk Storage Lids

The closer to nature milk storage lids fit all sizes of closer to nature bottles. They are suitable for use in both the refridgerator and the freezer. It is a safe and convenient way to store breast milk.

  • Handy 4 pack of milk storage lids
  • Suitable for the fridge and freezer
  • Lids fit all sizes of Closer to Nature bottles
  • Convenient and space saving storage of milk
  • BPA Free


TT Close to Nature
Milk Powder Dispensers x 6

Tommee Tippee brings you the first ever in-bottle milk powder dispensers designed for use with the Closer to Nature® 260ml bottles. These unique see-through containers keep up to 8 scoops of powder safe and dry. They fit neatly inside the Tommee Tippee Closer to Nature® 260ml bottles for convenient easy feeding and mixing any time without the need for a separate bulky container.

  • Ideal for travel or when you are out and about
  • Measure powder in advance
  • Only make up the feed as and when you need it
  • Avoids the risk of milk going off as powder is kept separately
  • Saves time, saves waste, safe and hygienic.
  • BPA free

TT Close to Nature
Milk Storage Pots

The handy set of 4 2oz/60ml mini pots with graduations on the sides comes with sealing lids. These is designed to collect and protect your breast milk.The pot sits in the neck of the closer to nature bottle while expressing breast milk via either the Manual Breast Pump or our New Electric Breast Pump. Take out the pot and store in the fridge or the freezer. The lid allows a date to be written on. You can decant from the pot into a bottle to feed directly to your baby. The pot can also be used as a breast cup for mums who want to breast feed exclusively or a first tates food pot.

  • Express directly into the storage pot- to be used with closer to nature bottle
  • Handy pack of 4
  • 2oz capacity per pot ( Health Professionals recommend expressing small amounts)
  • Dishwasher proof and microwaveable
  • Suitable for freezing
  • BPA free